Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování - Zdeněk, Filip (Jihočeská univerzita, 2022)
Z výzkumů vlivu stravy bohaté na zeleninu a ovoce přicházejí přesvědčivé důkazy o jejích benefitních účincích pro lidské zdraví a přínosu v prevenci a boji s neinfekčními nemocemi. Na základě poznatků o významu správné výživy se v rámci školní docházky usiluje o vytvoření vhodných stravovacích návyků u dětí. Cílem práce je zjistit, zda stav spotřeby ovoce a zeleniny (2018-2020) v praxi školní jídelny odpovídá výživovým normám. Dalším cílem je zjistit průměrné zastoupení vlákniny v jednom obědě u strávníků ve stáří 7-14 let a vyhodnotit, zda odpovídá jejímu adekvátnímu příjmu dle EFSA. Pomocí sekundární analýzy byla zpracována data ze spotřebních košů u vybrané školní jídelny. Výsledné hodnoty byly statisticky testovány pro vyhodnocení hypotézy o plnění či neplnění normativů.
Fruit and vegetables as sources of dietary fibre and minerals in the school nutrition system
Keywords: ovoce; zelenina; spotřeba ovoce a zeleniny; vláknina; školní jídelna; spotřební koš; děti mladšího a staršího školního věku; fruit; vegetables; consumption of fruit and vegetables; dietary fibre; school canteen; consumer basket; school-age children