Nejčastější výslovnostní chyby českých žáků v angličtině - Cihlářová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce pojednává o nejfrekventovanějších chybách českých žáků v anglické výslovnosti. V teoretické části autorka popisuje všechny důležité aspekty výslovnosti, faktory, které výslovnost ovlivňují a také různé přístupy k výuce výslovnosti. Dále charakterizuje problematické hlásky a uvádí techniky vhodné pro odstranění případných problémů. V praktické části autorka hodnotí, jakou pozici zastává výuka výslovnosti v některých učebnicích anglického jazyka a jaké typy cvičení jsou nejčastěji používány. Stěžejní částí je analýza výslovnostních chyb žáků na druhém stupni základní školy, srovnání s chybami žáků na prvním stupni a navržení vhodných cvičení pro odstranění nejčastějších problémů.
The Most Frequent Errors in English Pronunciation Made by Czech Students
Keywords: výslovnost; hlásky; samohlásky; souhlásky; pronunciation; sounds; consonants; vowels