Komplexní zhodnocení BAT technik ve vybraném provozu s chovem prasat a zhodnocení jejich ekonomických dopadů. - Hadáček, Aleš (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývám komplexním zhodnocením BAT technik v provozovně výkrmu prasat Lety a zhodnocením jejich ekonomických dopadů. Chov prasat stejně tak jako chov jiných hospodářských zvířat je producentem různorodých odpadů. Tyto odpady negativně ovlivňují životný prostředí, pokud s nimi není správně nakládáno. V práci je největší pozornost věnována emisím amoniaku produkovaným chovem prasat a jejich snížení. K snížení emisí amoniaku a i ostatních plynných odpadů pomáhají BAT techniky popsané v referenčním dokumentu BREF. První část je věnována seznámení s BAT technikami pro chov prasat v referenčním dokumentem BREF a produkovanými odpady související s chovem prasat. V druhé části jsou popsány používané techniky ve sledovaném provozu s chovem výkrmových prasat a jejich zhodnocení vztažené k referenčnímu dokumentu BREF. Třetí část je zaměřena na zhodnocení ekonomického dopadu používaných BAT technik na sledovaný provoz. K zhodnocení ekonomického dopadu slouží vynaložené náklady na používané BAT techniky.
Complex evaluation of BAT techniques in selected company with pig farming and evaluation their economic impacts.
Keywords: Nejlepší dostupné techniky; referenční dokument BREF; amoniak; prase; Best available techniques; reference document BREF; ammonia; pig