Psychologické aspekty řešení krizových situací - Závišová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2007)
Smyslem této práce bylo shromáždit informace o psychologických aspektech v oblasti krizového řízení z dostupné literatury a vytvořit srozumitelný přehled o této problematice, která byla rozpracována z pohledu krizových štábů a povědomí veřejnosti. Byly vysvětleny základní pojmy, popsány možnosti psychické připravenosti členů krizových štábů a pracovníků pomáhajících profesí a v neposlední řadě také základní formy psychologické pomoci občanům v extrémních životních situacích. Průzkum ohledně psychické připravenosti členů krizových štábů a občanů postižených krizovou situací byl uskutečněn prostřednictvím anketního šetření. Snahou průzkumu bylo zjistit aktuální stav psychické připravenosti ve vybraných regionech ČR pro dokreslení teoretických pramenů.
Psychological aspects solution to crisis situation
Keywords: Krize; Krizový štáb; Krizové řízení; Krizový management; Psychosociální intervenční tým; Posttraumatická stresová porucha; Crisis; Critical staff; Critical direction; Critical management; Psychologic-social intervention team; Stres disorder