Využitelnost moderních metod hodnocení finanční situace podniku (ukazatele EVA, MVA a průměrné náklady kapitálu) - Kotalová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2023)
Společnosti obecně používají řadu ukazatelů sloužících k určení dosavadního vývoje jejich činností a zajištění zvýšení bohatství vlastníků. Tato potřeba vyvolala snahu najít takový ná-stroj, který kompletně vyjadřuje finanční situaci podniku. Tradiční ukazatele finanční analýzy vycházejí pouze z účetních dat, tedy neberou v potaz veškeré náklady vzniklé společnosti. Na tento podnět začaly vznikat nové moderní metody. Abychom tedy ověřili funkci moderních metod, byla vybrána množina sta podniků, na kterých budou aplikovány dostupné principy k vyčíslení ekonomické přidané hodnoty, neboť základním cílem diplomové práce je zhodnotit aplikovatelnost a využitelnost moderních metod (EVA - ekonomická přidaná hodnota, MVA - tržní přidaná hodnota a náklady na kapitál) a jejich porovnání se staršími ukazateli rentability. Teoretická část práce se zaměřuje na popis základních pojmů a postupů. Podstat-nou část tvoří metodika práce, která kompletně objasňuje jednotlivé kroky použité na datový soubor. Praktická část se v úvodu specializuje na vyčíslení nákladů na kapitál skrze metodiku MPO ČR, rozčlenění společností do skupin podle vybraných kritérií a následné porovnání s odvětvovým průměrem. Stěžejními body je zjištění závislosti a vypovídací schopnosti uka-zatele EVA, tradičních ukazatelů a standardních modelů IN. Předposlední kapitola je věnová-na využitelnosti výpočtu tržní přidané hodnoty a porovnání s pěti společnostmi obchodova-nými na kapitálovém trhu. Závěrem dojde k zhodnocení výsledků a shrnutí celé problematiky.
Title of Thesis: Utility of modern methods of assessing the situation of an enterprise (EVA, MVA and Cost of Capital)
Keywords: ekonomická přidaná hodnota; tržní přidaná hodnota; náklady na kapitál; finanční analýza; modely IN; Economic Added Value; Market Added Value; Cost of Capital; Financial Analysis; IN models