Proč máte tolik dětí? Rodina a mateřství pohledem matek vícečetných rodin - Sobotková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je zmapovat důvody, které vedly matky k tomu, že si pořídily více dětí, než je v dnešní společnosti běžné, a zjistit, jak reflektují svou současnou situaci. Práce obsahuje teoretickou a empirickou část. Teoretická část práce popisuje rozdíly mezi rodinou tradiční a moderní, reprodukční strategie v jednotlivých obdobích. Dále tato část popisuje českou rodinu s důrazem na její současnou podobu, důvody poklesu porodnosti v naší zemi a shrnuje faktory, které ovlivňují plánován a realizaci rodičovství. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu provedenému mezi matkami čtyř a více dětí, s cílem zjistit jaká očekávání a jaké představy o rodině a o naplněném životě vedou matky k zakládání vícečetných rodin. Součástí výzkumu je rovněž reflexe vícečetných rodin z pohledu matek ? jak se matky těchto rodin v současné době staví k otázce mateřství, rodiny a jejich místa ve společnosti.
Why do you have so many children? Family and motherhood in perspective of mothers of numerous families
Keywords: populační vývoj; rodina; porodnost; plodnost; vícečetné rodiny; mateřství; hodnota dítěte; reprodukční strategie a plány; population trend; family; natality; fertility; numerous families; matherhood; value of child; strategies and plans of reproduction