Kvalitativní výzkum rituálů ukládání dětí ke spánku - Kučerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá kvalitativním výzkumem spánkových rituálů dětí v předškolním věku a tím, jak se liší v závislosti na příslušnosti k určité etnické skupině a národnosti. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy jako rituál, spánek a výchova. Tato část se dále zaměřuje na různé vývojové teorie, styly výchovy a spánkové rituály. V praktické části jsou popsány spánkové rituály osmi zkoumaných subjektů (sedm rodin různé národnosti a jedna mateřská škola) na základě metody rozhovoru. Cílem této práce bylo popsat spánkové rituály dětí předškolního věku a zjistit, jestli jsou mezi jednotlivými národnostmi (etnickými skupinami) rozdíly.
Qualitative Research of Children Bedtime Rituals
Keywords: Spánek; spánkové rituály; archetypy; pohádky; výchova; dítě předškolního věku.; Sleep; sleeping rituals; archetypes; fairytales; education; preschool child.