STABILIZACE VENKOVSKÝCH REGIONŮ Z HLEDISKA ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ - Popeláková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé bakalářské práce bylo specifikovat nové možnosti a požadavky působící na stabilizaci venkovských regionů. Hledat oblasti, ve kterých by lidské zdroje přispěly k udržení obyvatel na venkově, hledat způsoby, jak by lidské zdroje zvýšily spokojenost obyvatel s životem na venkově. Výsledky mého výzkumu, který byl uskutečněn pomocí dotazníkového šetření v obcích Čkyně a Doudleby, by se daly shrnout do následujícího. Všechny oblasti, které byly již všeobecně známé - jako služby, infrastruktura, zaměstnanost atd. - potvrdily svou důležitost ve stabilizaci venkovských regionů. Co se týká dalšího rozvoje a vzdělávání venkovského obyvatelstva, tak v tomto ohledu existují v obou obcích značné nedostatky, přestože by byl u obyvatel o další vzdělávání velký zájem. Zatímco obec Čkyně tuto oblast zajišťuje alespoň částečně, v Doudlebech se nic podobného nekoná. Přínosem mé bakalářské práce by mělo být zjištění, že propojení kultury, tradic a přírodního prostředí s mezilidskými vztahy je významné a má celkový stabilizující vliv na obce. Staré lidové zvyky a tradice v Doudlebech lidi spojují a zlepšují mezilidské vztahy v obci. Pokud se tyto tradice stanou městskou zábavou, dojde k odcizení lidí, jak je to již v malé míře patrné ve Čkyni. Zachování původních tradic nebo jejich opětovné obnovení je pro stabilizaci venkova důležité, dochází tak k vnitřnímu stmelení lidí. Tradice jsou kořeny lidí, které jim zabraňují venkov opustit.
STABILIZATION OF RURAL REGIONS FROM THE DEVELOPMENT OF HUMAN RESOURCES VIEWPOINT
Keywords: venkov; stabilizace venkovských regionů; lidské zdroje; kultura; vzdělávání; tradice; lidové zvyky; countryside; stabilization of rural regions; human resources; culture; education; traditions; national customs