Charakter božství v neohinduismu (na příkladu hnutí Haré Kršna) - Kantorová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá charakteristikou pojetí božství v neohinduismu. První část popisuje obecný úvod do hinduismu. Je nastíněn jeho vznik, vývoj, základní literatura a popis božstev. Další část je věnována postavě Boha Višnua, jsou popsána jeho vtělení, z nichž nejdůležitější představuje avatár Kršna. Tuto kapitolu uzavírá bhaktické hnutí, představující višnuistickou oddanost. Poté je charakterizován život bengálského reformátora Šrí Čaitanji a přínos jeho učení. Následně práce popisuje vznik organizace ISKCON, její strukturu a základní charakteristiky. Poslední část je pak věnována organizaci ISKCON, působící v České republice po roce 1989. Je popsán vznik a vývoj organizace a základní náplň jejího učení.
Character of Deity in Newhinduism (on an Example of the Hare Krshna Movement)
Keywords: hinduismus; bhakti; avatár; Višnu; Kršna; Bhagavadgíta; Šrí Čaitanja; Bhaktivédánta Svámí; ISKCON; hinduism; bhakti; avatar; Vishnu; Krshna; Bhagavadgita; Shri Caitania; Bhaktivedanta Swami; ISKCON