Obsahová analýza českých filosofických časopisů první poloviny dvacátého století - Michálková, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce jsou české filosofické časopisy, které vycházely v první polovině 20. století.První část práce popisuje vybrané osobnosti, směry a problémy v české filosofii v první polovině 20. století.Druhá část práce se věnuje charakteristice časopisů Česká mysl, Ruch filosofický a Filosofická revue. Na základě analýzy obsahu je dále hodnocen vývoj české pozitivistické filosofie a idealismu v české filosofii v první polovině 20. století tak, jak se formovaly na stránkách jednotlivých časopisů. Cílem práce je zhodnotit podíl filosofických časopisů na utváření české filosofie v první polovině dvacátého století.
Content Analysis Of The Czech Philosophical Magazines Printed In The First Half Of The 20 th Century
Keywords: česká filosofie; české filosofické časopisy; první polovina 20. století; pozitivismus; idealismus; novotomismus; Czech philosophy; Czech philosophical magazines; first half of the 20th century; pozitivism; idealism; new thomism