Úloha sociálního pracovníka v integraci klientek pracujících v prostituci - Matyášová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je představení procesu resocializace žen nabízejících placené sexuální služby a metod sociální práce, které využívají sociální pracovníci při práci s prostituujícími ženami. Dále také představení organizací, které těmto ženám pomáhají. V první kapitole je vysvětlen pojem prostituce. Charakteristika a typologie žen, které nabízejí placené sexuální služby. Dále pak druhy, formy prostituce a co motivuje ženy pro vstup do prostituce. Také stručně shrnuje historii prostituce, od antiky až po soudobou společnost. Druhou kapitolou je legislativa v České republice, která trestně ohraničuje prostituci a jevy s ní spojené. Ve třetí kapitole je vysvětlen samotný proces resocializace. Co doprovází odchod ze sexbyznysu a rozdílné příběhy dvou sexuálních pracovnic, kterým se podařilo tento svět opustit. Dále jsou představeny metody, které využívají sociální pracovníci při práci s prostituujícími ženami. Také možnosti prevence proti vyloučení těchto žen, z legálního trhu práce. V této kapitole jsou zmíněny organizace pomáhající této specifické skupině. Jedná se o organizace ROZKOŠ bez RIZIKA a La Strada.
The role of a social worker during integration of clients working in prostitution industry
Keywords: prostituce; sociální práce; resocializace; sexbyznys; prostituují žena; metody sociální práce; prostitution; social work; resocialization; sex business; prostitute woman; methods of social work