Možnosti podpor podnikatelským subjektům ze strukturálních fondů - Špaček, Milan (Jihočeská univerzita, 2015)
Evropský fond pro regionální rozvoj společně s Evropským sociálním fondem tvoří tzv. strukturální fondy a oba jsou základním zdrojem financí pro uskutečňování evropské politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti. Tato solidární politika zmenšuje rozdíly mezi regiony, když napomáhá méně rozvinutým oblastem skrze investiční i neinvestiční projekty. Cílem bakalářské práce na téma "Možnosti podpor podnikatelským subjektům ze strukturálních fondů" bylo provedení analýzy dostupnosti poskytovaných finančních prostředků z těchto fondů v programovém období 2007-2013. V teoretické části práce byly popsány tři cíle strukturální politiky, vysvětlen princip programování, uvedena hierarchie strategických a programových dokumentů. Byly představeny územní statistické jednotky NUTS, které jsou nezbytné k relevantní komparaci zkoumaných polohopisných oblastí. Jedna kapitola byla věnována deskripci typologie podnikatelských subjektů. Závěrečná část přinesla detailní přehled o jednotlivých operačních programech pro období 2007-2013 a byly prezentovány informace o novém programovém období 2014-2020. Analytická část práce se zabývala statistickým zhodnocením využití finančních prostředků ze strukturálních fondů v kontextu alokací na jednotlivé OP, počtů podaných žádostí a následných finančně ukončených projektů i plnění limitů čerpání alokovaných prostředků a zkoumání saturací vybraných projektových indikátorů. V závěru byl vysvětlen postup výběru a aplikování vhodného operačního programu i konkrétního projektu pro spolufinancování rozvojových vzdělávacích potřeb u vybraného podnikatelského subjektu.
Options of support for business entities from Structural Funds
Keywords: strukturální fondy; cíle strukturální politiky; programové dokumenty; jednotky NUTS; operační programy; typologie podnikatelských subjektů; Structural Funds; structural policy goals; program documents; NUTS (Nomenclature of Units for Territorial Statistics); Operational Programmes; typology of business entities