Budoucnost operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému - Soukup, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Každá ze základních složek integrovaného záchranného systému ČR má vlastní informační systém pro operační řízení a tyto spolu vzájemně nekomunikují. Příjem národních čísel tísňových volání řeší každá složka jiným způsobem. Telefonické centrum pro příjem tísňového volání evropského čísla tísňového volání 112 disponuje technologií, která omezeně komunikuje s informačními systémy ostatních složek integrovaného záchranného systému, ale tento způsob je nedostatečný a omezuje se pouze na jednosměrné předání základních strukturovaných informací pro volání pouze na tísňovou linku 112 a národní tísňovou linku Hasičského záchranného sboru ČR 150. Nezabezpečuje komunikaci ani integraci pro ostatní tísňové linky. Současný stav, kdy základní složky integrovaného záchranného systému mají několik různých zřizovatelů, Zdravotní záchranná služba není centrálně řízena a stupeň integrace operačních středisek jednotlivých složek je na různé úrovni, je velmi komplikovaný. Přesto je možné tento stav podstatně zlepšit. Řešením je vybudování společného informačního systému napříč základními složkami integrovaného záchranného systému. K dispozici je projekt za podpory strukturálních fondů EU v programovém období let 2007 až 2013. Vytvořením kvalitního projektového týmu, zapojením odborníků všech základních složek integrovaného záchranného systému a jejich úzkou spoluprácí je možno tuto šanci využít, projekt realizovat a nastavit tak vyšší standard služby občanům a návštěvníkům ČR v oblasti řešení mimořádných událostí. Práce popisuje současný stav operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému, analýzu tohoto stavu a stanovení východisek, předpokladů a zásad pro vybudování jednotného informačního systému. Dále jsou prezentovány výstupy z materiálů projektu "Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek IZS", na kterých jsem se podílel. Tyto materiály s problematikou úzce souvisí a stanovují standardy pro jednotnou úroveň informačních systémů základních složek integrovaného záchranného systému.
The Future of Operative Centres of the Integrated Rescue System Basic Units
Keywords: JEDNOTNÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM ZÁKLADNÍCH SLOŽEK IZS; INTEGRACE OPERAČNÍCH STŘEDISEK; INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM; ISIZS; NSPTV; OPERAČNÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO.; INFORMATION SYSTEM OF THE INTEGRATED BASIC SYSTEM RESCUE UNITS; INTEGRATION OF THE OPERATIVE CENTRES; INTEGRATED OPERATING PROGRAM; ISIZS; NSPTV; OPERATIVE AND INFORMTION CENTRES.