Vyhodnocení vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost dojnic holštýnského skotu - Frejlach, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a plodnost dojnic u stáda holštýnského skotu. Odvětví chovu skotu se v posledních letech potýká se zhoršujícími ukazateli reprodukce a zkracováním dlouhověkosti dojnic. Nepříznivý vliv na tyto ukazatele má především požadavek na stále zvyšující se užitkovost dojnic. Zhoršování těchto ukazatelů, může mít za následek snížení ekonomické efektivity výroby mléka a masa. Vyhodnocení vlivů mléčné užitkovosti a plodnosti stáda holštýnského skotu bylo provedeno v podniku AGRODAM Hořepník s.r.o. Mezi vybrané vlivy patřily úroveň užitkovosti, pořadí laktace, věk při prvním otelení, délka mezidobí, inseminační index a procento březosti po první inseminaci. Do sledování byla zahrnuto 202 ks dojnic holštýnského skotu. Data o mléčné užitkovosti a reprodukci byla získána ze záznamů kontroly užitkovosti a zootechnické evidence. Zjištěné výsledky ukázaly, že mléčná užitkovost je u sledovaného souboru dojnic na vysoké úrovni (10 025 kg mléka). Nejvyšší užitkovosti v kg mléka na 1. laktaci dosahovaly dojnice otelené ve věku 27 až 29 měsíců (9 335 kg mléka). Podle úrovně užitkovosti na 1. laktaci dosahovaly nejvyšší produkci za 3 laktace dojnice s užitkovostí na 1. laktaci nad 10 000 kg mléka (35 515 kg). Při využívání synchronizačního protokolu DOUBLE OVSYNCH činila průměrná délka mezidobí 412 dní, a bylo zjištěno vyšší procento zabřeznutí po první inseminaci (43 %) oproti celorepublikovému průměru (34,2 %). Průměrný počet vyřazených dojnic činil 32%, z toho nejvyšší podíl vyřazených dojnic byl z ostatních zdravotních důvodů (31%). Pro nízkou užitkovost bylo vyřazeno 25 % dojnic.
Evaluation of selected effects on milk production and fertility of dairy cows of Holstein cattle
Keywords: Holštýnský skot; dojnice; mléčná užitkovost; věk při prvním otelení; plodnost; Holstein cattle; dairy cow; milk yield; age at first calving; fertility