Podpora státu osobám se zdravotním postižením podle zákona č. 329/2011 Sb. - Púčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomovou práci Podpora státu osobám se zdravotním postižením podle zákona č. 329/2011 Sb. jsem zaměřila na výzkum finanční podpory státu u vybraného vzorku respondentů. V teoretické části jsem popsala současný stav v oblasti podpory osob se zdravotním postižením. Praktická část je rozdělena na popis cíle práce, metodiku, analýzu a interpretaci dat a diskusi. Cílem práce bylo zjistit odpověď na otázku: Jak vnímají osoby se zdravotním postižením pobírání dávek, které jsou určeny pro jejich podporu, podle zákona č. 329/2011 Sb.? Zejména pak dopad novely zákona od 1.1. 2018. K nalezení odpovědi posloužily tři dílčí výzkumné otázky. Pro splnění vytčených cílů této práce jsem použila strategii kvalitativního výzkumu, metodu polo- strukturovaného rozhovoru s vybranými respondenty. Vlastní technikou sběru informací byl individuální hloubkový rozhovor. Zjištěná data jsem analyzovala a interpretovala. Získala jsem konkrétní informace, jak příjemci dávek subjektivně hodnotí jejich poskytování. Dále jsem ověřila, zda podpora státu plní svou funkci a do jaké míry. V závěru jsem shrnula hlavní zjištění výzkumu. Výsledkem bylo zjištění, že nastavený systém v podstatě plní svou funkci. K jeho lepšímu zacílení a vyšší efektivnosti pro klienty by bylo potřeba parametrických změn u některých dávek, především příspěvku na mobilitu. Největší spokojenost vyjádřili respondenti s výhodami průkazu osob zdravotně postižených.
State Support for People with Disabilities, pursuant to Act No. 329/2011 Coll.
Keywords: Sociální politika; sociální zabezpečení; sociální pomoc; dávky pro osoby zdravotně postižené; příspěvek na mobilitu; příspěvek na zvláštní pomůcku; průkaz osob zdravotně postižených.; Social Policy; Social Security; Social Assistance; Benefits for the Disabled; Mobility Allowance; Special Aid Allowance; Disability Card.