Sezónní rozvoj nadzemní biomasy a pokryvnosti listoví u vybraného monodominantního porostu eutrofní zaplavované louky - Rychterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je součástí projektu vědy a výzkumu Ministerstva životního prostředí CzechCarbo - studium cyklu uhlíku v terestrických ekosystémech České republiky, který koordinuje Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR. Předkládaná práce je součástí týmového výzkumu, jehož cílem bylo zhodnotit zájmové území Mokrých luk u Třeboně, na němž je v rámci projektu studována bilance a koloběh uhlíku, z hlediska produkce nadzemní biomasy. Práce se soustředí na produkci nadzemní biomasy a pokryvnost listoví u chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea (L.)), která tvoří dominantu porostu sezónně zaplavované části komplexu Mokrých Luk. Porost s dominantní chrasticí rákosovitou je vysoce produkční. Roční nadzemní produkce biomasy činila 1407,6 g.m-2. Nejvyšší rychlost produkce biomasy (CGR) byla dosažena v květnu a činila 10,67 g.m-2.den-1. Relativní rychlost růstu (RGR) v témže období dosahovala 56,9 mg.g-1.den-1. Získané hodnoty produkce nadzemní biomasy jsou diskutovány s výsledky předchozího výzkumu biomasy a produkce chrastice rákosovité na Mokrých Loukách u Třeboně a na dalších lokalitách v oblasti Jižních Čech.
SEASONAL DEVELOPMENT OF ABOVEGROUND BIOMASS AND LEAF AREA INDEX IN A SELECTED MONODOMINANT STAND OF EUTROPHIC WET MEADOW
Keywords: Chrastice rákosovitá; produkce biomasy; Phalaris arundinacea; production biomass