Pobřežní dřevinná vegetace štěrkopískového jezera Cep - Heyduková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo vypracovat metodiku analýzy kvality a kvantity pobřežních dřevin pomocí obrazové analýzy. Navržená metodika byla testována v pilotní studii - vyhodnocením sady fotografií pobřeží z r. 2005 a změn zachycené vegetace v porovnání s aktuálními fotografiemi z roku 2009. Byla analyzována dřevinná ekotonální vegetace cca 13 km dlouhého pobřeží štěrkopískovny Cep v uvedených dvou časových horizontech. V rámci práce jsou diskutovány vlivy, působící v sukcesi pobřežních dřevin.
Coastal ligneous vegetation of sand mining Lake Cep
Keywords: sukcese; pískovna; succession; sand pit