Účinnost technologie ČOV České Budějovice pro eliminaci farmak - Bartoň, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce bylo sledovat účinnost čistírny odpadních vod (ČOV) krajského města České Budějovice pro eliminaci vybraných cílových farmak - karbamazepin, diklofenak, atenolol, metoprolol, sotalol, bisoprolol, valsartan, verapamil a tramadol v průběhu delšího časového období (březen 2011 až únor 2012). K posouzení účinnosti ČOV byly použity časově proporcionální denní slévané vzorky odpadní vody na přítoku a odtoku ČOV. Stanovení koncentrací farmak bylo provedeno pomocí in line SPE/LC-MS/MS analýzy. Průměrné roční koncentrace na odtoku ČOV byly v rozmezí hodnot 0,019 mikrogramug/l (verapamil) až 1,00 mikrogramu/l (atenolol). Výsledné hodnoty průměrné roční účinnosti při eliminaci farmak ČOV byly v případě karbamazepinu (-22 %), tramadolu (-15 %), sotalolu (-1 %), diklofenaku (15 %), metoprololu (16 %), verapamilu (43 %), bisoprololu (48 %) a valsartanu (85 %). Statistické porovnání účinnosti ČOV při odstranění farmak v zimním a letním období prokázalo vyšší účinnost ČOV v letním období u 5 cílových farmak (diklofenak, atenolol, valsartan, sotalol a bisoprolol). Pro další čtyři studované látky nebyl zjištěn významný rozdíl. Pravděpodobnou příčinou lepší účinnosti může být vyšší teplota čištěné vody, která ovlivňuje biodegradaci a delší doba slunečního osvitu, která může ovlivňovat odstranění farmak fotolýzou.
Efficiency of the technology of WWTP České Budějovice for the elimination of pharmaceuticals
Keywords: karbamazepin; diklofenak; atenolol; metoprolol; sotalol; bisoprolol; valsartan; verapamil; tramadol; čistírna odpadních vod; odpadní voda; účinnost odstranění; carbamazepine; diclofenac; atenolol; metoprolol; sotalol; bisoprolol; valsartan; verapamil; tramadol; wastewater treatment plant; wastewater; removal efficiency