Analýza dostupnosti specifických služeb pro drogově závislé v chebském regionu - Vrbatová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce zabývající se analýzou dostupnosti specifických služeb pro drogově závislé v chebském regionu je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsán současný stav problematiky vztahující se k tématu práce na základě studie dostupné literatury a dalších zdrojů. V první kapitole teoretické časti je připomenut historický vývoj léčby závislosti v České republice. Další kapitola se zabývá definicí závislosti dle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) a Americké psychiatrické asociace (DSM-IV). Její následující podkapitoly řeší konkrétní rozdíly v diagnostických kritériích obou manuálů. Třetí kapitola rozděluje pět stádií míry závislosti na droze, tak jak je rozlišil Kamil Kalina. V každém stádiu se zabývá také současnou prevalencí užívání drog, výskytem infekčních chorob a adekvátními specifickými službami pro jednotlivá stádia. Teoretická část neopomíjí také zmínit modely vzniku drogové závislosti, které určují konkrétní koncepty přístupů v pomoci uživatelům drog. V další kapitole řeší bakalářská práce protidrogovou prevenci a její strukturu, na což navazují kapitoly zabývající se jednotlivými složkami systému péče o drogové uživatele v České republice. Každá složka je popsána také v závislosti na její dostupnosti v chebském regionu. Tato data byla zjištěna pomocí sekundární analýzy dostupných dat z jednotlivých zařízení a výroční zprávy města Cheb. Cílem práce bylo zanalyzovat dostupnost specifických služeb (včetně Harm reduction) v chebském regionu, dále zmapovat místní úroveň využívání specifických služeb samotnými uživateli drog a na závěr zhodnotit míru efektivity poskytovaných služeb ve zmíněném regionu. Praktická část práce obsahuje interpretaci výsledků kvalitativního výzkumu, který probíhal v chebském regionu. Vlastní výzkum byl proveden technikou polořízeného rozhovoru s cílovou skupinou uživatelů nealkoholových drog. Respondenti byli vybíráni na základě kvótního výběru. Výzkumu se zúčastnilo celkem 15 respondentů, přičemž 3 z nich byli kontaktováni za pomoci K-centra Cheb Kotec o. s., 4 pomocí terénního programu a zbylých 8 respondentů bylo vyhledáno pomocí tzv. ''dveřníků''. Z výzkumu vyplynulo, že specifické služby využívají více nitrožilní uživatelé drog oproti uživatelům aplikujícím drogu neinvazivním, méně rizikovým způsobem. Mezi službami, které vyhledávají, dominují služby minimalizace rizik, oproti léčebným intervencím. Výpovědí respondentů také poukázaly na nižší místní dostupnost některých specifických služeb, především metadonového centra a terénní práce. V části diskuze jsou porovnány výsledky s literaturou použitou v teoretické části práce. Závěr práce se soustředí na doporučení vyplývající ze zjištěných výsledků výzkumu.
Analyse of availability specific services for drug addicts in Cheb´s region
Keywords: Specifické služby Dostupnost Problémový uživatel Rizikové chování Harm reduction; specific services availibility problem user risk behaviour