Jak ovlivňuje riziko predace růst a vývoj larev vážek? - Peroutka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
V teoretické části mojí diplomové práce jsem zhodnotil vliv predace a jejích účinků na kořist. Především jsem věnoval pozornost nesmrtícím účinkům predátora na životní historii jedinců kořisti, na její antipredační chování a další mechanismy spojené s vnímáním predátora. Rešerše se zaměřuje především na larvy vážek a další organismy s kompexními vývojovými cykly, hlavně na pulce žab. Rešerše je doplněna o laboratorní experimenty zjišťující vliv množství potravy a přítomnosti predátora na vývoj vybraného druhu vážky, Sympetrum vulgatum.
How predation risk affects the growth and development of dragonfly larvae?
Keywords: vážky; pulci; fenotypová; plasticita; predace; riziko; aktivita; rychlost; růst; velikost; vývoj; dragonfly; tadpoles; plasticity; predation; risk; activity; growth; size; development