Vliv technologie pěstování cukrové řepy na množství a kvalitu půdní organické hmoty - Nováková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na sledování obsahu půdní organické hmoty a její kvality ve dvou variantách vzorků. Hlavním cílem práce je analýza a porovnání hodnot vzorků půdy odebíraných v porostu řepy cukrové s využitím dvou odlišných variant agrotechnických zásahů - mechanické likvidace plevelů s kypřením a varianta s využitím pesticidů bez kypření. Odběry probíhaly v blízkosti obce Úhřetická Lhota v Pardubickém kraji. Vzorky byly zpracovány v laboratoři a po jejich analýze byly stanoveny sledované parametry kvantity a kvality půdní organické hmoty: CPPOH - uhlík primární půdní organické hmoty, CSOF - uhlík stabilních organických frakcí, Corg - celkový organický uhlík, konstanta k - indikátor kvality primární půdní organické hmoty
Influence of sugar beet cultivation technology on the quantity and quality of soil organic matter
Keywords: primární půdní organická hmota; humus; řepa cukrová; zpracování půdy; primary soil organic matter; humus; sugar beet; tillage