Názory na sexualitu osob s disabilitou - Matějková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou sexuálního života osob s disabilitou se zaměřením na názory studentů z Jihočeského kraje na toto téma. Cílem práce bylo zmapovat postoje, pohledy a názory na sexualitu osob s disabilitou, a zda jsou studenti o této problematice informováni. V teoretické části jsem se zabývala otázkami, co je vlastně samotná disabilita, její definování v Mezinárodní klasifikaci a zdraví. Dále také vymezením pojmů sexuality nebo i sexuální výchovou u osob s disabilitou. V teoretické části bakalářské práce jsem se také zabývala aktuálním tématem sexuální a intimní asistence a i toho, jakou má sexuální asistentka náplň práce a jaká pravidla je důležité, aby znala a dodržovala. Pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie s použitím metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Data byla analyzována do tabulek. Výběrový soubor tvořilo osm studentů z Jihočeského kraje vybraných náhodně. Pro dosažení cílů mé bakalářské práce byla použita výzkumná otázka: V čem se liší názory vybraných studentů na problematiku sexuality osob s disabilitou? Z výsledků vyplynulo, že většina dotazovaných byla informována o tom, co znamená pojem disabilita. Mnoho respondentů se shodlo, že osoby s disabilitou mají nějaký sexuální život, ale ten se odvíjí od druhu a stupně postižení. Stejný názor měla většina respondentů i na otázku mateřství a rodičovství u těchto osob. Mnoho z dotazovaných odpovědělo, že nemá žádný problém s tím, aby osoby s disabilitou byli rodiči. Zásadní rozdíl v názorech vybraných studentů jsem zaznamenala na téma sexuální asistence, kdy si někteří respondenti tuto službu spojovali s prostitucí nebo s něčím, co by se ve společnosti objevovat nemělo. I přes to, jak je v dnešní době sexuální asistence aktuální, se zde najdou tací, kteří o této problematice dosud nevědí, proto je vhodné další zkoumání a propagace této problematiky. Práce může být použita jako podklad pro další zkoumání, nebo jako informační zdroj pro širokou veřejnost.
Opinions on sexuality of disabled people
Keywords: Disabilita; sexualita; sexuální asistence; mentální postižení; Disability; sexulity; sexual asisstance; mental disability