Azylová péče v České republice pro lidi v nouzi a její praktické uplatnění v Plzeňském kraji - Cozl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce v úvodní části popisuje situaci lidí bez domova, základní charakteristiky bezdomovců a nejčastěji navštěvovaná místa cílovou skupinou. V další části jsou uvedeny příčiny a konkrétní důvody, proč se z lidí stávají bezdomovci. Hlavní část práce pojednává o azylové péči určené pro lidi v nouzi. Nejprve je umístěn náhled do organizací v Evropské Unii, podrobněji je popsána koordinační činnost organizace Feantsa. Její zastoupení v České republice organizací Sdružení azylových domů je popsáno v další části práce, která se zabývá péčí o bezdomovce v České republice. Zde jsou charakterizovány jednotlivé typy azylové péče a organizace, které fungují jako její poskytovatelé. Závěrečná část práce pojednává o činnosti organizací Městská charita Plzeň a Naděje v oblasti boje proti bezdomovství v Plzeňském kraji. Nejpodrobněji jsou zde zpracovány údaje o Domovu sv. Františka v Plzni, které zahrnují popis resocializačního procesu sociální práce s klientem.
Asylum care in the Czech republic for the people in the dearth and it´s practical exercise in the brink of Plzeň
Keywords: Bezdomovství; bezdomovci; azylové domy; noclehárny; denní pobyty; domy na půli cesty; Naděje; Armáda Spásy; Sdružení azylových domů; Domov sv. Františka; Homelessness; homeless people; shelters; common lodging-house; day care centres; Naděje; Salvation Army; the Associaton of Asylum Houses; St. František´s Asylum House