Vytvoření a ověření souboru specializovaných tréninků pro požární sport - Voráčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce bylo vytvořit a ověřit soubor specializovaných tréninků pro požární sport. Testovanými skupinami pro tuto práci byli dospělí od 18 let a děti a mládež od 8 do 17 let. Hasiči byli ze Sboru dobrovolných hasičů Omlenice. V této práci jsme použili metodu kvaziexperimentu. Na začátku zimní přípravy proběhlo vstupní testování a po deseti specializovaných trénincích proběhlo výstupní testování. Testování jsme prováděli pomocí Denisiuk testu, který je zaměřený na rychlostní schopnosti, výbušnou sílu, silové schopnosti, vytrvalostní a obratnostní schopnosti. Zjištěné výsledky jsme zaznamenali do grafů a tabulek a následně jsme je vyhodnotili. Pomocí párového t-testu jsme ověřovali statistickou významnost a pomocí Cohenova d věcnou významnost. U většiny testů jsme potvrdili hypotézy, protože byly statisticky významné s mírným nebo středním efektem, ale u některých testů jsme je museli vyvrátit, protože výsledky nebyly statisticky významné.
Creation and Confirmation of Specialised Training Sets for Fire Sport
Keywords: Denisiuk test; párový t-test; požární sport; testová baterie; zimní příprava; Denisiuk test; paired t-test; fire sport; test battery; winter training