VÝSKYT A GENOTYPIZACE KRYPTOSPORIDIÍ U PŠTROSŮ VE FARMOVÝCH CHOVECH - Hejzlarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Ptačí kryptosporidióza je běžné parazitární onemocnění způsobené jednobuněčnými parazity rodu Cryptosporidium spp. Tito paraziti byli popsáni jako příčina respiračních a gastrointestinálních nemocí jak u lidí, tak u hospodářských i volně žijících zvířat. Na čtyřech pštrosích farmách v České republice bylo odebráno celkem 204 vzorků trusu pštrosů dvouprstých (Struthio camelus). Vzorky byly molekulárně i mikroskopicky pozitivní na přítomnost kryptosporidií. Celkově bylo 2,5 % (5/204) mikroskopicky a 5,9 % (12/204) molekulárně pozitivních na Cryptosporidium spp. Fylogenetická analýza genových sekvencí malých podjednotek rRNA (SSU), aktinu a gp60 ukázala přítomnost Cryptosporidium avian genotyp II (7x) a C. ubiquitum IXa (5x). Pouze v trusu pštrosů infikovaných Cryptosporidium avian genotyp II proběhla detekce oocyst pomocí mikroskopických metod. Oocysty byly purifikovány ze společného vzorku čtyř ptáků, ty byly morfometricky charakterizovány a použity pro experimentální infekci. Oocysty byly infekční pro housata (Anser anser f. domestica), kuřata (Gallus gallus f. domestica) a korely (Nymphicus hollandicus) s prepatentním obdobím 4, 7 a 8 dní po infekci. Avšak oocysty nebyly infekční pro myši (Mus musculus) a potkany (Rattus norvegicus). Oocysty Cryptosporidium avian genotyp II měří 6,13 × 5,15 m, takže jsou okem nerozeznatelné od C. baileyi a C. avium. Intenzita infekce se pohybovala v rozmezí od 1 000 do 16 000 oocyst na gram trusu. Žádný z přirozeně nebo experimentálně infikovaných ptáků v této studii nevykazoval klinické příznaky.
OCCURRENCE AND GENOTYPISATION OF CRYPTOSPORIDIES IN OSTRICHES IN FARM BREED
Keywords: Cryptosporidium spp.; kryptosporidióza; pštros; oocysty; experimentální infekce; prevalence; Cryptosporidium spp.; cryptosporidiosis; ostrich; oocyst; experimental infection; prevalence