Bioaktivní látky v zeleném koření - Arnoštová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, jednotlivých majoritních fenolických látek a vitaminu C obsažených v bazalce pravé (Ocimum basilicum), v koriandru setém (Coriandrum sativum), v kopru vonném (Anethum graveolens) a v libečku lékařském (Levisticum officinale). V první fázi byl stanoven celkový obsah fenolických sloučenin pomocí spektrofotometrie za využití činidla Folin Ciocalteu, a to v extraktech z čerstvých i sušených vzorků rostlin. Následně byli identifikováni jednotliví zástupci fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v lyofilizovaném materiálu. Poté byl ještě měřen obsah vitaminu C také za užití vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v čerstvých vzorcích všech vybraných rostlin. Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zaznamenána v libečku lékařském. Nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek, kvercetin a kemferol, byl prokázán rovněž v libečku lékařském.
Bioactive compounds in green spices
Keywords: Ocimum basilicum; Coriandrum sativum; Anethum graveolens; Levisticum officinale; fenolické látky; flavonoidy; vitamin C; Sweet basil (Ocimum basilicum); coriander (Coriandrum sativum); dill (Anethum graveolens); lovage (Levisticum officinale); phenolic compounds; flavonoids; vitamin C