Obal Rozkoš Střížovice v letech 1966-1989 - Mátl, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zmapování vývoje hospodaření závodu Obal Rozkoš v obci Střížovice ležící nedaleko městečka Strmilov v bývalém okrese Jindřichův Hradec v letech 1966-1989. Zahrnuje jinými slovy období vlády komunismu od vrcholu neúspěšných pokusů reformovat československou společnost, mimo jiné i centrálně plánované hospodářství, přes období tzv. normalizace až po pád režimu v listopadu 1989. Časové rozpětí práce je do značné míry ovlivněno charakterem archivních materiálů, které jsou celistvější až v období 1966-1989. Jako hlavní materiály byly využity nejrůznější závodní ekonomické rozbory, podnikové oběžníky, vyhlášky ředitele a jeho korespondence, fotografický materiál a výpovědi pamětníků, bývalých to závodních zaměstnanců, které jsou částečně komparovány s prameny písemnými. Práce popisuje hospodaření závodu a s ním spojené problémy, jejichž příčiny hledá zejména v obecných úskalích centrálně plánovaného hospodářství. Zabývá se i sociálním postavením zaměstnanců a přibližuje jejich každodenní život.
Obal Rozkoš Střížovice during the years 1966-1989
Keywords: Obal Rozkoš; Střížovice; socialistické hospodářství; komunistické Československo; hospodářský vývoj; 1966-1989; Omnia; Strojobal Hradec Králové; Obal Rozkoš; Střížovice; socialist economy; Communist Czechoslovakia; economic development; 1966-1989; Omnia; Strojobal Hradec Králové