Soudní mediace jako nástroj pro řešení konfliktů v rodině - Kořínková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rodinné mediace, a to jak dobrovolné mediace, tak soudem nařízeného prvního setkání s mediátorem coby nástrojem pro řešení konfliktů v rodinách. Cílem této práce je zjistit, jak sociální pracovníci a mediátoři vnímají možnost rodin využívat soudní mediaci pro řešení konfliktů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická se skládá ze šesti hlavních kapitol, které se dále dělí na menší podkapitoly. V jednotlivých kapitolách se zabývám rodinou a konflikty, které v ní mohou vznikat. Dále uvádím možné alternativní metody řešení konfliktů a následně se zabývám teoretickými východisky mediace, a to jak obecné, tak rodinné mediace. V teoretické části pak popisuji dobrovolnou mediaci a mediaci soudní. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu za použití techniky polostrukturovaných rozhovorů. Cílem rozhovorů bylo nalézt individuální odpovědi na mnou definované výzkumné otázky. Výzkumu se zúčastnilo pět respondentů, včetně mediátorů a sociálních pracovníků pracujících v oblasti rodinné mediace. V praktické části jsou pak jednotlivé rozhovory interpretovány a analyzovány. Na základě provedeného výzkumu jsem dospěla k závěru, že mediátoři a sociální pracovníci vnímají rodinnou mediaci i soudní mediaci jako přínosný nástroj pro řešení konfliktů v rodině, který má ovšem svá specifická úskalí, jak je tomu u celé rodinné mediace jako takové. Získané výsledky práce mohou být publikovány například v článku o mediaci nebo sociální práci s rodinou. Závěry mohou být rovněž použity jako výchozí bod pro podrobnější analýzu tématu.
Divorce Mediation as a Way of Solving Family Conflicts
Keywords: Mediace; alternativní řešení sporů; rodina; konflikt; rodinné vztahy; rodinná mediace; soudní mediace; Mediation; alternative dispute resolution; family; conflict; family relations; family mediation; court mediation