Fyzioterapie v těhotenství a šestinedělí - Pitnerová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na fyzioterapii během těhotenství a šestinedělí. Těhotenství a porod má výrazný vliv na rodičku. Žena prochází během devíti měsíců velkým množstvím změn, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Tato bakalářská práce se zabývá především změnami, které ovlivňují fyzickou stránku rodičky. Patří sem změny na pohlavních orgánech, na kardiovaskulárním, krevním a respiračním systému, gastrointestinálním traktu, kůži a v neposlední řadě i na pohybovém aparátu. Cvičením v těhotenství se snažíme tyto změny ovlivnit, a zabránit tak vzniku možných obtíží. Cvičení v těhotenství má nejen velký význam v prevenci, ale také v přípravě rodičky k porodu a k urychlení návratu maminky do stavu před otěhotněním. Rodička by měla být při výběru vhodného sportu opatrná a vždy by se měla poradit s ošetřujícím gynekologem. Mezi doporučované sporty a metodiky patří gravidjóga, pilates, břišní tance, metoda dle Mojžíšové, cvičení na velkém míči, Alexandrova technika, hydrokinezioterapie a gynegymnastika. Součástí teoretické části je popis anatomie ženského pohlavního ústrojí a pánve, vznik jedince, popis fyzických změn v průběhu těhotenství a šestinedělí a také charakteristika a výběr jednotlivých vhodných sportovních aktivit a metodik. Cílem této bakalářské práce bylo najít tyto vhodné fyzioterapeutické postupy a metody, aplikovat je u konkrétních rodiček a ověřit jejich účinky. Pro praktickou část výzkumu byla využita metoda kvalitativního výzkumu, osobní případová studie. Výzkumu se účastnily tři těhotné ženy. Terapie probíhala jednou týdně po dobu několika měsíců. Během této doby jsem volným rozhovorem s klientkami získala informace, které jsem zahrnula do jednotlivých kazuistik. Terapie byla ukončena závěrečným vyšetřením, které prokázalo pozitivní vliv cvičení nejen na zdravotní stav rodiček, ale také na jejich psychickou pohodu, která je zvláště u maminek velmi důležitá.
PHYSIOTHERAPY OF PREGNANCY AND PUERPERIUM
Keywords: cvičení; metodiky; porod; šestinedělí; těhotenství; exercise; methodologies; delivery; puerperium; pregnancy