Komparace spotřební daně z lihu v České republice a spotřební daně z lihu ve Slovenské republice. - Opatrná, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce na téma komparace spotřební daně z lihu v České republice a spotřební daně z lihu ve Slovenské republice je rozdělena na dvě části. Teoretická část mapuje legislativní úpravu spotřební daně z lihu v obou jmenovaných státech. Zároveň je zde nastíněna legislativa Evropské unie, ze které národní právní normy vycházejí. V praktické části je provedena analýza spotřební daně se zaměřením na dopady na ekonomiku a státní rozpočet. Diplomová práce je zakončena návrhy legislativních opatření.
The Comparison of the Excise Taxes in the Czech Republic and Slovak Republic Tax Systém.
Keywords: spotřební daň; sazba daně; líh; excise duty; tax rate; ethanol