Rozvoj svalových dysbalancí pletence ramenního u volejbalistů - Vrbová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem svalových dysbalancí pletence ramenního u volejbalistů. Rameno je pro volejbalistu jedním z nejexponovanějších kloubů. Navíc s rozvojem této hry se na něj kladou stále větší a větší nároky. Bolest ramene hráče omezuje hlavně v tom nejdůležitějším, v razanci útoku (smeči), případně smečovaného podání. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části se můžete seznámit s anatomií a biomechanikou ramenního pletence a s nejčastějšími poraněními ramenního kloubu, která se vyskytují u hráčů volejbalu, a s možnostmi klinického vyšetření. V praktické části byl uplatněn kvalitativní výzkum s příslušnými diagnostickými a terapeutickými technikami fyzioterapie. Výzkum byl prováděn v rehabilitačním centru Odborného léčebného ústavu beskydského dětského sanatoria v Metylovicích. Testovaný soubor byl tvořen třemi volejablisty SK Metylovice. Vyšetření tří volejbalistů potvrdilo přítomnost již vzniklých svalových dysbalancí a tím také sekundárních poškození ramenního kloubu. Při vrcholovém sportu, který ve velké míře zatěžuje organismus převážně jednostranně, je velice nutná kompenzace. Při kombinaci speciálních metod fyzioterapie, kompenzačního cvičení a regenerace může dojít k menším poškozením ramenního kloubu, ba dokonce můžou působit preventivně a zajistit optimální funkci kloubu a přilehlých měkkých struktur. Pro všechny byl vypracován terapeutický plán, který se zdařilo realizovat. Výstupní vyšetření ukázaly zmenšení svalových dysbalancí a následně i částečnou úpravu sekundárních poškození ramenního kloubu. V příloze 2. se zabývám kompenzačními cvičeními, která jsou vhodná začlenit do volejbalového tréninku, aby se předešlo případným dysbalancím. Práce by se mohla stát ukazatelem, jak bychom se měli správně chovat k této problematice, dále může nabídnout cviky pro uvolnění, protažení a posílení celého ramenního pletence a tudíž zvětšení rozsahu pohybu v kloubu a svalové síly.
Development of muscular imbalance in the shoulder girdle in volleyball players
Keywords: Nestabilní rameno; pletence ramenní; svalové dysbalance; volejbal; Unstable shoulder; shoulder girdle; muscular imbalance; volleyball