Péče o seniory z pohledu sociální práce a etiky - Jaukerová, Irena (Jihočeská univerzita, 2009)
První kapitola se věnuje vztahu společnosti k seniorům, vnímání seniorů jejich okolím, negativními i pozitivními pohledy na seniory v dějinách, dále pak ageismu. Druhá kapitola poukazuje na závislost a zranitelnost jako na dané dimenze lidského bytí. Proto je zde věnována pozornost péči o seniory, s podrobnějším zaměřením na seniory s demencí a umírající seniory. Též není opominuta ani péče o sociální pracovníky, a proto nechybí upozornění na syndrom vyhoření. V poslední kapitole je uveden pozitivní vliv autonomie a důstojného přístupu na úspěšnost života seniorů. Dále pak význam etických norem obsažených v etických kodexech a etických teorií pro správné rozhodování a jednání sociálního pracovníka.
Care about Seniors in Light of Social Work and Ethics
Keywords: senioři; sociální péče; autonomie; důstojnost; etika; sociální práce; etické normy; etické teorie; seniors; social care; autonomy; dignity; ethics; social work; ethical standards; ethical theories