Postavení kvalifikačních adjektiv ve jmenném syntagmatu - korpusová studie - Vlčková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce je postavení kvalifikačních adjektiv ve jmenném syntagmatu. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V úvodu první, teoretické, části autorka nejprve popisuje základní charakteristiky italských adjektiv a zabývá se jejich klasifikací. Dále se zaměřuje na postavení kvalifikačních adjektiv a na faktory, jenž toto postavení ovlivňují. Ve druhé, analytické, části autorka pracuje s italským webovým korpusem itWaC. Na jeho základě vytváří frekvenční seznamy adjektiv typu ART-ADJ-NOUN a ART-NOUN-ADJ, z nichž získává výsledný seznam adjektiv vyskytujících se jak v pozici před substantivem, tak za ním. Vybraná adjektiva z tohoto seznamu následně podrobuje analýze s cílem ověřit výchozí teoretické poznatky a vymezit významové změny související se změnou jejich pozice.
Prenominal and postnominal Adjectives in Italian - a corpus study
Keywords: kvalifikační adjektiva; jmenné syntagma; antepozice; postpozice; korpusová studie; itWaC; qualifying adjectives; prenominal adjectives; postnominal adjectives; corpus study; itWaC