Maska ve volnočasových aktivitách adolescentní mládeže - Hanžlová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím masky ve volnočasových aktivitách adolescentní mládeže. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o volném čase, dále charakterizuje věkovou skupinu adolescence z psychologického hlediska a dotýká se i současné situace věkové skupiny adolescence očima odborníků. Ve třetí kapitole je popsán fenomén masky, její definice, dělení masek a maska jako prostředek práce s identitou. Poslední kapitola teoretické části je věnována divadelní masce. V praktické části práce je obecně představen výukový projekt a projektové metody. Následně je předloženo pět konkrétních aktivit s tématem maska pro věkovou skupinu adolescentů. Aktivity jsou připraveny tak, aby adolescenty nejen zaujaly, ale především pomohly k rozvoji osobnosti a hledání identity.
Mask in leisure activities of adolescent youth
Keywords: Maska; divadelní maska; adolescence; volný čas; identita; výukový projekt; sebepoznání; osobnostní rozvoj; Mask; theater mask; adolescence; leisure; identity; educational project; self-knowledge; personality development