Kryptosporidie a kryptosporidióza chovaných a zdivočelých nutrií - Limpouchová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2021)
Kryptosporidie jsou častí paraziti obratlovců. Tato práce popisuje nový druh kryptosporidií adaptovaný na nutrie. Celkem bylo vyšetřeno 247 vzorků trusu od chovaných a volně žijících nutrií v České republice a Slovensku. Vzorky byly vyšetřeny mikroskopicky a molekulárně na genech kódujících malou ribozomální podjednotku, aktin, HSP70 a gp60.
Cryptosporidium and cryptosporidiasis in farmed and feral nutrias
Keywords: kryptosporidie; nutrie; mikroskopická diagnostika; molekulární diagnostika; Cryptosporidium; nutrias; microscopic diagnostic; molecular diagnostic