Subjekty neziskového sektoru v sociální oblasti - Fryková, Dana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se věnuje subjektům neziskového sektoru v sociální oblasti, které jsou důležitým nástrojem, který slouží především k odstraňování sociálního vyloučení ve společnosti. Sociální služby napomáhají osobám zajistit fyzickou a psychickou soběstačnost, aby se mohli v co nejvyšší míře zapojit do běžného života společnosti. Cílem práce byla analýza činnosti vybraných subjektů neziskového sektoru v sociální oblasti se zaměřením na jejich řízení a ekonomiku. Tyto subjekty byly následně porovnány. Došlo se k závěru, že u všech společností jsou největším zdrojem financování dotace, a všechny společnosti také tvoří dlouhodobý strategický plán společnosti. Dvě organizace využívají dobrovolnické práce. A dále, že budoucí vývoj neziskových organizací v oblasti sociálních služeb je příznivý a jejich počet neustále roste. Je to dáno především stárnutím populace.
Nonprofit sector entities in the social sphere
Keywords: neziskový sektor; neziskové organizace; sociální služby; obecně prospěšná společnost; zapsaný spolek; financování; dobrovolnická práce; nonprofit sector; nonprofit organizations; social services; public benefit corporation; registered association; funding; volunteer work