Faktory ovlivňující vývoj měnových kurzů se zaměřením na českou ekonomiku - Pálinkás, Peter (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce bylo zkoumat vývoj měnového kurzu české koruny a určit jeho dopad na oblast zahraničního obchodu České republiky a vymezit faktory, které ovlivňují vývoj měnových kurzů. Práce obsahuje také modely determinací, pomocí kterých se ekonomická teorie snaží předpovedět vývoj měnových kurzů, nebo určit vzájěmný vztah mezi určité makroekonomické ukazatele a měnovým kurzem.
Factors influencing the development of exchange rates with a focus on the economy of Czech republic
Keywords: měnový kurz; platební bilance; zahraniční obchod; exchange rate; balance of payments; foreign trade