Obraz historických událostí roku 1989 v české románové literatuře - Kitnerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o způsobu zobrazení revolučních událostí roku 1989 v české románové literatuře. Část práce se je věnována historickým událostem, dobovému a literárně-historickému kontextu. Další část je zaměřena na interpretaci vybraných stěžejních románů. Jedná se o romány: Sestra od Jáchyma Topola, Čekání na tmu, čekání na světlo od Ivana Klímy a román Sněžím od Pavla Kohouta. Metodologicky práce vychází z teorie fikčních světů.
The Reflection of historical Events in 1989 in Czech novelistic Literature
Keywords: zobrazení roku 1989; sametová revoluce; teorie fikčních světů; the reflection of year 1989; the Velvet Revolution; theory of fictional worlds