Vývoj a současnost domovů pro seniory v ČR se zaměřením na Jihočeský kraj - Kovářová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se v teoretické části zaměřuje na typy sociálních služeb a zejména v Českých Budějovicích. Dále pak obsahuje druhy sociálních služeb jejich vývoj a současný stav v České republice. Práce se věnuje vývoji a současnosti zahraničních sociálních služeb. Dále popisuje Zákon o sociálních službách 108/2006 sb., je zde zdůrazněna zejména část o sociálních službách pro seniory. Praktická část práce je zaměřená na zjištění kvality sociálních služeb z pohledu uživatelů a pracovníků v sociálním zařízení. Výzkum byl prováděn za pomoci dotazníků, které byly vyplňovány s klienty domovů pro seniory Máj, Hvízdal a Dobrá Voda v Českých Budějovicích. Výsledkem výzkumu bylo zjištění, že klienti sociálních služeb jsou spokojeni s jejich kvalitou. Ve velké míře byli spokojeni i rodinní příslušníci respondentů.
The Development and Contemporary Seniors Houses in the Czech Republic, Focus to South Bohemia Region
Keywords: Senior; sociální zařízení; sociální služby; domovy pro seniory; pečovatelské služby; sociální péče; historie sociální péče; současnost sociální péče; sociální služby v zahraničí; standardy sociálních služeb.; senior citizen; social facility; social service; retirement homes; day care; social care; history of social service; current situation of social service; social service abroad; standards of social service.