Klinický význam některých mutací u mnohočetného myelomu - Rendlová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na chromozomální změny u mnohočetného myelomu a jejich klinický význam, především na význam mutace TP53 ve srovnání s pacienty, u nichž nebyla detekována žádná mutace. Mnohočetný myelom je krevní nádorové onemocnění, které má širokou škálu klinických příznaků a velmi často podléhá různým chromozomálním aberacím. Tyto aberace pak zásadně ovlivňují prognózu, celkové přežití pacientů nebo účinnost léčby. Cílem této práce je zjistit množství a frekvence mutací mezi pacienty s mnohočetným myelomem, a hlavně porovnat celkové přežití a dobu trvání remise pacientů s mutací TP53 s pacienty bez mutace. Výsledky pacientů byly získané v Nemocnici České Budějovice, a.s. v období od ledna 2016 do prosince 2018.
Clinical significance of some mutations in multiple myeloma
Keywords: Mnohočetný myelom; mutace; mutace TP53; celkové přežití; doba trvání remise; Multiple myeloma; mutations; TP53 mutation; overall survival; duration of remission