Analýza reprodukčních vlastností plemene zwartbles - Dvořáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
V diplomové práci byla hodnocena úroveň jednotlivých reprodukčních ukazatelů v chovu ovcí plemene zwartbles v Novosedlech nad Nežárkou a za pomoci statistických metod byla vyhodnocená data komparována s průměrem hodnot reprodukčních ukazatelů stád plemene zwartbles, zařazených do kontroly užitkovosti v České republice. Současně byl statisticky hodnocen vliv faktorů, které mohly působit na reprodukční vlastnosti v chovu. Hodnocení probíhalo v období let 20122015 a za sledované období bylo hodnoceno celkem 111 bahnic. Průměrná plodnost u stáda za sledované období činila 175,7 % a průměrný odchov dosahoval 88,5 %. Mezi sledovaným stádem a stády v kontrole užitkovosti byl významný rozdíl v plodnosti (p < 0,05) a dokonce vysoce významný rozdíl v odchovu (p < 0,01). Procento oplodnění ani intenzita v chovu nedosáhly uspokojivých hodnot především kvůli vysokému procentu jalovosti u ovcí, které průměrně tvořilo 25,5 %. Ani v jednom ukazateli reprodukce chov nedosahuje průměru plemene, vyplývajícím z výsledků kontroly užitkovosti. Pořadí bahnění na četnost vrhu bylo vyhodnoceno jako vysoce významné (p < 0,01). Jako vysoce významný vliv, působící na plodnost, byl posouzen věk ovce při bahnění (p < 0,01). Vliv linie otce bahnic na jejich plodnost nebyl statisticky prokázán (p 0,05).
The zwartbles breed reproductive traits analysis
Keywords: chov ovcí; reprodukční vlastnosti; plodnost ovcí; zwartbles; sheep breeding; reproductive traits; fertility in sheeps; zwartbles