Metodika výuky vlastivědy místního regionu na příkladu Mariánskolázeňska - Hálová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce je Metodika výuky vlastivědy místního regionu na příkladu Mariánskolázeňska. Práce se konkrétně zabývá problematikou výuky vlastivědy ve 4. ročníku základní školy. Diplomová práce plně vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, a to z vzdělávací oblasti ''Člověk a jeho svět'', z tematických okruhů ''Místo, kde žijeme'' a ''Lidé a čas''. V teoretické části práce se zabývám vymezením území Mariánskolázeňska, jeho fyzicko-geografickou charakteristikou, socio-geografickou charakteristikou, historickým vývojem území a vlastivědnými zajímavostmi v popisované oblasti. Praktická část práce vychází ze získaných informací a poznatků z předešlé části. Tvoří ji didaktické zpracování tématu pro 4. ročník základní školy, které je v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání, což představuje učební text v elektronické podobě, pracovní listy s metodickými poznámkami a návrh projektu k danému tématu. Součástí práce je také dotazník, jeho analýza a následné vyhodnocení, ze kterého jsem vycházela v praktické části práce, zejména při tvorbě projektu. Diplomová práce dále obsahuje běžné kapitoly odborné práce, jako úvod, rozbor literatury, metodiku práce, závěr a seznam literatury.
Methodology of regional homeland study education: a case of the local region Mariánskolázeňsko
Keywords: místní region; výuka vlastivědy; tvorba didaktických materiálů; Mariánské Lázně a okolí; Mariánskolázeňsko; local region; homeland study education; creation of didactic materials; the Mariánské Lázně municipality and its surroundings; the region Mariánskolázeňsko