Daňová optimalizace vybraného podnikatelského subjektu - Kluzáková, Olga (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci se zabývám daňovou optimalizací konkrétního podniku. Cílem práce je najít optimální řešení daně, především pak daně z příjmů právnických osob a dosáhnout tak, aby podnik měl co nejnižší daňovou povinnost. Jednotlivé návrhy na snížení daňové povinnosti jsou v praktické části postupně vysvětleny a vypočítány. V této práci jsem vycházela z přesných údajů, čísel a dat, které jsem získala od vybraného podniku. Tento podnik, Epigon A Ledenice, jeden z nejlepších zemědělských podniků v okrese České Budějovice, jsem si vybrala proto, že mám s tímto podnikem a jeho majitelem navázané dobré kontakty a měla jsem proto možnost dobře poznat jeho vnitřní fungování, ekonomickou situaci i majetkovou strukturu. Práce je rozdělena do dvanácti kapitol. První kapitolou je úvod, ve kterém je shrnuta podstata této práce, v následujících kapitolách jsou uvedeny všeobecné údaje o daňovém systému České republiky a dani z příjmů právnických osob. V těchto kapitolách jsem vycházela především ze zákonů, vyhlášek a odborných publikací. Kapitoly jsou postupně rozděleny do jednotlivých podkapitol, které se zabývají specifickým problémům. Na tyto úvodní kapitoly, které mají za úkol seznámit čtenáře s problémem v teoretické rovině navazuje kapitola, ve které jsou prakticky řešeny možné případy daňové optimalizace spolu s propočty výhodnosti. V závěrečné kapitole jsou poté shrnuty výsledky, kterých jsem v této práci dosáhla a které jsou podniku nabídnuty jako varianty řešení jeho daňové povinnosti.
Tax Optimalization of The Business Subject