Změny v pěstitelské technologii ozimého žita s ohledem na použitý typ odrůdy - Král, Radim (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá pěstitelskou technologií u ozimého žita, vzhledem k použitému typu odrůdy. Nejprve je zde předkládán popis a charakteristika rostliny žita, včetně utváření výnosu. Dále je zde popsáno šlechtění jak populačních, tak hybridních odrůd žita a současná odrůdová skladba na úrovni ČR a EU. Nedílnou součástí je uvedení požadavků na kvalitu zrna pro vykoupení na potravinářské účely. Hlavním tématem práce je technologie pěstování ozimého žita, shrnující informace o pěstování populačních odrůd a uvedení odlišností při pěstování odrůd hybridních. Součástí práce jsou také praktické zkušenosti pěstitelů s hybridními odrůdami ozimého žita.
Changes in crop management of winter rye with respect to used cultivar type
Keywords: ozimé žito; technologie pěstování; populační a hybridní odrůdy; winter rye; crop management; population and hybrid varieties