Návrh a ověření výukového programu dětí mladšího školního věku v karate zpracované multimediální formou DVD - Veithová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je navrhnout a ověřit šestiměsíční výukový program pro začátečníky v karate. Po absolvování programu vybraná skupina dětí mladšího školního věku se naučí souboru pohybových dovedností z karate na úrovni 8. kyu a dojde u nich ke zvýšení fyzické zdatnosti. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou, historií, prostředky karate a metodikou výuky technik, která je doplněna o instruktážní DVD. Dále zahrnuje teorii a didaktiku sportovního tréninku, fyziologické zvláštnosti dětí mladšího školního věku a skladbu tréninkové jednotky. Ke zjištění úrovně změn fyzické zdatnosti a rozvoje pohybových schopností je použita testová baterie Unifittest (6-60) a ke zjištění technických dovedností nutných pro složení zkoušky technické vyspělosti je využit zkušební řád Shotokan karate. Zjištěné výsledky výzkumu přinášejí určitá doporučení pro tréninkovou praxi.
Design and verification of instructional program in karate for primary school-aged children accompanied by the multimedia form of DVD
Keywords: Shotokan karate; výukový program karate; bojová umění; sportovní trénink; testování; pohybové schopnosti; Unifittest 6-60; Shotokan karate; instructional program in karate; martial arts; sports training; testing; motor abilities; Unifittest 6-60