Možnosti využití nekonvenčních postupů a potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat - Zábranský, Luboš (Jihočeská univerzita, 2011)
Péče o telata a jejich zdraví je velmi důležitý faktor pro dobrý odchov skotu. Pokud zvíře v průběhu svého života onemocnění, muže to způsobit pozdější nežádoucí účinky. U skotu chovaného na mléko to může způsobit nižší mléčnou užitkovost. Pokus byl prováďen ve spolupráci se zemědělci ze Starého Hobzí, kde je chován holštýnský skot. Telata byla rozdělena na tři skupiny. Jednu kontrolní a dvě pokusné. Pokusným skupinám byly podávány doplňky stravy na podporu aktivní imunity dle pokynů. První pokusné skupině byla podávána Lactovita a druhé pokusné skupině Biopolym. V případě výskytu průjmu u telat pokusných skupin byla telata léčena stejným způsobem jako telata z kontrolní skupiny. Výskyt onemocnění v době experimentu, způsob a délka léčby byly zaznamenávány do tabulek. Zaznamenané údaje byly shrnuty a statisticky vyhodnoceny. Pokus probíhal od února 2009 do února 2011. Výsledky prokázaly pozitivní vliv potravinových doplňků Lactovita a BIOPOLYM na zdravotní stav telat, což bylo i statisticky prokázáno. Prokázání pozitivních vlivů přípravků Lactovita a Biopolym byly umožněny především dobrými zoohygienickými podmínkami ustájení telat, kvalitní péčí o telata a v neposlední řadě i řádnou a precizní starostlivou péčí všech zaměstnanců ZD.
Possibilities of the usage of nonconventional methods and dietary supplements in prevention and in health provision of calves.
Keywords: telata; průjem; lactovita; biopolym; zdraví; calves; diarrhea; lactovita; biopolym; health