Četnost krevních skupin krevně skupinového systému AB0 u pacientek s diagnózou gestační diabetes mellitus - Fürstová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce na téma "Četnost krevních skupin krevně skupinového systému AB0 u pacientek s diagnózou gestační diabetes mellitus" se zaměřuje na problematiku krevních skupin krevně skupinového systému AB0 a gestačního diabetu mellitu. V dnešní době stále roste počet těhotných žen, kterým byl diagnostikován gestační diabetes mellitus. Je to způsobeno hlavně rostoucím věkem rodiček, což je současný trend. Dalším rizikovým faktorem je nadváha, kterou díky nezdravému životnímu stylu trpí čím dál více Čechů a hlavně Češek. Souvislost krevní skupiny v krevně skupinovém systému AB0 s diagnózou gestační diabetes mellitus nebyla v podmínkách České republiky dosud dostatečně prozkoumána. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jestli existuje souvislost mezi krevními skupinami krevně skupinového systému AB0 a mezi diagnózou gestační diabetes mellitus. Cíl byl splněn. Z výsledků výzkumu vyplývá, že neexistuje souvislost mezi krevními skupinami krevně skupinového systému AB0 a mezi diagnózou gestační diabetes mellitus. Ve výzkumné části bakalářské práce byl získán v rámci laboratorních vyšetření soubor těhotných žen, u kterých byla vyšetřena krevní skupina v krevně skupinovém systému AB0 (tedy A, B, AB a 0). Dále byla u těhotných žen zjišťována diagnóza gestační diabetes mellitus - tedy jestli těhotným ženám byla přiřazena diagnóza gestační diabetes mellitus či nikoliv. Četnosti diagnózy gestační diabetes mellitus u jednotlivých krevních skupin krevně skupinového systému AB0 byly statisticky zhodnoceny například pomocí chí kvadrát testu a Fisherova přesného testu. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou sloužit jako informační zdroj a mohou být využity k dalším výzkumným účelům.
Frequency of blood groups at the ABO blood group system in patients diagnosed with gestational diabetes mellitus
Keywords: diabetes mellitus; gestační diabetes mellitus; krevně skupinový systém AB0; krevní skupina; těhotenství; diabetes mellitus; gestational diabetes mellitus; ABO blood group system; blood group; pregnancy