Porovnání procenta tělesného tuku u studentů učitelství prvního stupně ZŠ s šetřením z roku 2005 pomocí kaliperace - Halasová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá zjišťováním procenta tělesného tuku u studentů Jihočeské univerzity, oboru učitelství pro 1. stupeň ZŠ a následným porovnáním výsledků s rokem 2005. Výzkum se konal v měsících květen až říjen 2011. V tomto období bylo naměřeno celkem 114 probandů, z toho 106 žen a 8 mužů. Měření tělesného tuku probíhalo prostřednictvím antropometrické metody, konkrétně byla použita metodika podle Pařízkové. Kožní řasy byly měřeny pomocí kaliperu značky Somet s přesností na 0,2 mm. Výsledné hodnoty jsou zpracovány v tabulkách a grafech. Z výsledků vyplývá, že v porovnání s rokem 2005 došlo k mírnému nárůstu procenta tělesného tuku u skupiny mužů i žen.
Comparison body fat at student's elementary school teaching with survey from the 2005 year by the help of calliperation
Keywords: obezita; kaliper; kožní řasy; tělesné složení; energetická bilance; výživa; obesity; caliper; skinfold; body composition; energy balance; nutrition