Platební karty a jejich využití - Petrová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá tím, jaká je míra využití platebních karet debetních a zda roste míra zájmu o platební karty kreditní a zjišťuje, jaký je postoj klientů k vlastnictví platební karty. Dále se zabývá historií vzniku platebních karet jak v zahraničí, tak v České republice, rozdělením platebních karet či karetními asociacemi. Zajímavým tématem jsou též výhody a nevýhody kreditních karet pro vydavatele, obchodníka a držitele kreditní karty - tudíž možnost porovnat pro koho je kreditní karta nejzajímavějším produktem. Zabývá se i rozdělením platebních karet a základními informacemi o nejznámějších karetních asociacích. Zahrnuje jejich postavení na trhu v České republice. Platební karty jsou fenoménem současné doby a i proto tento platební instrument dnes vlastní téměř každý. Při pohledu do nabídek bank a finančních ústavů na území České republiky zjistíme, že dnes již neexistuje žádná finanční instituce, která by nenabízela širokou škálu kreditních a debetních platebních karet. Cílem bakalářské práce bylo potvrzení nebo vyvrácení stanovených hypotéz, jaká je míra růstu využití platebních karet a zda roste zájem o kreditní karty. Pro potvrzení hypotéz byla využita kvantitativní metoda formou dotazníkového šetření určeného pro klienty Raiffeisenbank, a.s. Dále výzkumnou otázkou zjistit, jaký je postoj klientů k vlastnictví platebních karet. Výsledky dotazníků byly zpracovány pomocí popisné statistiky v grafech. Zjištěné výsledky byly popsány a vyhodnoceny z hlediska vyvrácení či potvrzení hypotéz a výzkumné otázky v závěru bakalářské práce.
Utilization of payment cards
Keywords: Platební karta; riziko; ochrana karet; kreditní karta; banka; doplňkové služby; Payment card; risk; protection of cards; credit card; bank; additional services