Iniciační svátosti v kanonickém a liturgickém právu - Benešová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Převážně slavením liturgie a vysluhováním svátostí církev posvěcuje svět. V katolické církvi rozlišujeme sedm svátostí, které ustanovil Ježíš Kristus. Práce se zabývá tzv. iniciačními svátostmi, křtem, biřmováním a Eucharistií. Jejich přijetí, v případě Eucharistie opakované přijímání, je vyžadováno k plnému uvedení do křesťanského života. Nejvznešenější Eucharistie je pramenem a zároveň vrcholem veškerého našeho konání. Práce se odkazuje jak na biblické/historické kořeny, tak zejména na současnou kanonicko liturgickou praxi vysluhování iniciačních svátostí pohledem kanonického práva latinské církve (CIC/1983), kanonického práva církví východního obřadu sui iuris (CCEO), oficiálních liturgických knih (např. Všeobecné pokyny k Římskému misálu) a dalších dokumentů magisteria a kompetentní církevní autority týkající se liturgie.
Sacraments of initiation in canonical and liturgical law
Keywords: kanonické právo; liturgické právo; liturgie; posvěcující služba církve; svátosti; iniciační svátosti; křest; biřmování; Eucharistie; udělovatel svátosti; křtěnec; biřmovanec; kmotr; matérie; slavení; svaté přijímání; mše svatá; svatostánek; duchovní; laik; ekumena; canon law; liturgical law; liturgy; sanctifying service to the church; sacraments; sacraments of initiation; baptism; confirmation; Eucharist; bestower of the sacrament; baptism; confirmation; godfather; mass; celebration; holy communion; holy mass; tabernacle; clergy; layman; ecumenism